Hur mår du?

Hur mår du? Bra – skulle de flesta svara. Eller dåligt.

Datum:

|

Men det var varken bra eller dåligt jag fick som svar när jag ställde frågan ”Hur mår du?” till en arbetskontakt för flera år sedan. Istället fick jag en utskällning. Och det kan man ju få ibland, men inte trodde jag att det skulle vara på grund av frågan ”Hur mår du?”. Men så var det. Och nu har jag lärt mig att inte ställa den frågan längre.

Så klart inte!

Just i det fallet hade personen ifråga privata problem som triggades när jag ställde den frågan – och det var ju lite svårt för mig att veta. Men det jag har lärt mig är att allt kan ha olika betydelser beroende på hur man betonar vissa ord.

  • HUR mår du?
  • Hur MÅR du?
  • Hur mår DU?

Beroende på hur man betonar vissa ord kan man förmedla olika budskap. Och det kan vara bra att tänka på. Som rekryterare vill man gärna öppna upp för samtal och ha en öppen dialog – det ska kännas tryggt att dela med sig av sina tankar och erfarenheter. Detta gäller givetvis för väldigt många yrken och inte minst på den egna arbetsplatsen. Egentligen i alla möten. I arbetslivet och i det privata livet. Det är viktigt att tänka på vilka budskap vi signalerar. Ibland kan kommunikation öppna upp men den kan också stänga ner. Detta är något vi ständigt påminner oss själv om inför varje kandidatmöte. Möten där värme, trygghet och professionalism behöver finnas/kännas i rummet.

Jag hoppas att du mår fint idag också!