Många upplever sommaren som årets höjdpunkt. Vi kopplar av och får möjlighet att tillbringa mer tid tillsammans med nära och kära. Resor, nya upplevelser, sol och bad i kombination med god mat och dryck – målet är att komma tillbaka till vardagen med ny energi. Men vad händer om det inte blir så?
Det är vanligt att känna en våg av sorg när semestern är över. Det kan kännas motigt och jobbigt, kanske till och med ångestframkallande, att gå tillbaka till sina vanliga rutiner. I detta tillstånd kan sömnen påverkas negativt, energinivåerna blir lägre och vi får svårare att koncentrera oss.
Det är detta som kallas för BLUES efter semestern – the post-holiday blues. BLUES efter semestern omfattar de kortsiktiga känslor som kan komma efter en längre ledighet; en känsla av sorg, ensamhet, trötthet, besvikelse, tröghet, ångest eller till och med rädsla inför de kommande vintermånaderna.
Vad är det som utlöser BLUES efter semestern?
Enligt Dr. Paul Nestadt, MD, meddirektör för Johns Hopkins Anxiety Disorders Clinic och biträdande professor i psykiatri och beteendevetenskap, finns det olika triggers och de kan variera från person till person. Några av de triggers som Dr. Nestadt nämner är:
- Humörsvängningar efter att ha upplevt höga doser av dopamin och serotonin under semestern.
- Desorientering orsakad av en hastig övergång mellan semester och vardag.
- Utmattning efter semesterns alla aktiviteter.
Dr. Nestadt menar också att årstidernas växlingar, minskat dagsljus och att vi inte rör på oss lika mycket i vardagen som på semestern kan bidra till känslan BLUES efter semestern.
Hur förebygger och hanterar du BLUESefter semestern?
Experterna menar att det finns mycket du själv kan göra både för att förebygga och hantera känslan av BLUES efter semestern. Det är till exempel viktigt att få rätt mängd sömn, äta hälsosam mat och att komma ihåg att dricka vatten i kombination med regelbunden träning.
Enligt Dr. Nestadt kan personer som upplever BLUES efter semestern även må bättre genom att avstå från alkohol då det finns forskning som tydligt visar på att alkohol kan bidra till depression. Substanserna i kroppen kan leda till att negativa känslor upplevs starkare och blir svårare att hantera eller tolka. Att i stället upprätthålla hälsosamma dagliga vanor och rutiner både förebygger och hjälper dig att hantera känslorna om du drabbas av BLUES efter semestern, menar Dr. Nestadt.
Andra exempel på vad du kan göra för att förebygga och hantera BLUES efter semestern är att träffa vänner och familjemedlemmar som ger energi. Du kan också schemalägga roliga aktiviteter i förväg så att du har något att se fram emot. Samtidigt är det också viktigt att inte schemalägga för mycket utan att du tillåter dig att vila.
Det viktigaste är att komma ihåg att BLUES efter semestern är ett tillfälligt känslomässigt tillstånd som både går att förebygga och hantera. Det är okej att känna sig lite deppig efter semestern under en kortare period. Tänk på att om du alltid var på semester så skulle du inte ha något att se fram emot, eller längta efter. Skulle dock känslan av BLUES efter semestern sitta kvar en längre period är det viktigt att du uppsöker sjukvården för att få hjälp.