Mathias Kümmel

Att ta steget till ditt första VD-uppdrag!

Datum:

|

, ,

Hur jag blev VD och hur du kan göra det samma? Dörren till mitt första VD-uppdrag öppnades internt – när jag under hösten 2020 blev tillfrågad om att ta klivet upp från Produktionsdirektör för PostNord Sverige till VD för samma bolag. 

Alltid – ända sedan jag var liten har jag velat ta ansvar – vara med och påverka och bestämma. Något som banade väg för att jag vid mönstringen valde att ta en befattning som värnpliktig plutonchef. Siktet har aldrig varit inställt på att bli chef, direktör eller VD, men jag har alltid haft många idéer, önskat förbättra och driva saker och varit den som klivit fram i en grupp när något ska göras. Bästa sättet att få möjlighet att göra det i arbetslivet anser jag vara i en ledarroll.

När jag efter elva år lämnade Försvarsmakten som Kapten och fick mitt första civila jobb som projektledare kom jag för första gången på allvar i kontakt med det privata näringslivet. Det var en helt annan värld som var oändligt mycket mer mångfacetterad och svårhanterad än jag först trott och där ”färgskalan gick ifrån 256 färger till flera tusen”. Ganska snabbt insåg jag dock, att trots att jag inte hade kunskap om företagande och affärer så skulle jag ha nytta av min förmåga att leda – ”superkraften” ifrån min tid i Försvarsmakten. Där hade jag lärt mig grunderna i chefs- och ledarskap och konstant tränat på min förmåga i otaliga situationer, ofta under hård press och stress. 

Det dröjde inte länge innan min chef kom och frågade om jag ville bli chef. Sedan dess har jag haft flera olika chefsroller i många delar av företaget – alltid med nya ansvarsområden och med utökat ansvar. Varje roll har medfört nya spännande utmaningar och skapat nya möjligheter att utveckla mig själv och mitt chefs- och ledarskap – men först när jag blev Produktionsdirektör 2018 och fick mitt första riktiga operativa resultatansvar för en av PostNords större affärer – (Fright Forwarding ) upplevde jag  hur extremt stimulerande det var att få ta hela ansvaret för en affär. Då insåg jag att jag framöver bara ville fokusera på att ta nya uppdrag där jag fick ta det fulla resultatansvaret för en verksamhet, en affär eller ett företag. 

Under 2020 började jag därför aktivt söka nya utmaningar utanför PostNord med ett uttalat resultatansvar. Jag insåg snart att det skulle bli betydligt svårare än förväntat – dels för att jag formellt skulle vara helt ny in i en sådan roll och därmed saknade dokumenterad erfarenhet – och dels för att jag varit så pass länge i ett och samma företag – dessutom endast ett statligt sådant. Ett bolag som också hade ett mycket dåligt ”Employer Brand” och image. Ofta blev återkopplingen att jag saknade tillräcklig erfarenhet av resultatansvar – eller erfarenhet från aktuell bransch.  Jag var under denna tid mycket frustrerad över att inte riktigt veta hur jag skulle kunna ta nästa steg – och om det ansågs viktigare att jag tidigare hade gjort det jag skulle göra än att jag hade potentialen att göra det riktigt bra. 

Dörren till mitt första VD-uppdrag öppnades internt – när jag under hösten 2020 blev tillfrågad om att ta klivet upp från Produktionsdirektör för PostNord Sverige till VD för samma bolag. 

När jag nu ombetts att skriva om ”Vägen till mitt första VD-uppdrag” funderade jag mycket på vad som varit mina drivkrafter under vägen. Det finns många saker som kittlar med rollen, men kan du inte formulera ditt ”varför”, så blir det svårare att planera för hur du ska ta dig dit och därefter bli långsiktigt framgångsrik. Jag har funderat mycket på vad som varit mina drivkrafter, men framför allt om jag hela tiden haft en medveten eller omedveten plan att bli VD. Har kommit fram till att det inte varit så och att jag inte heller haft en strukturerad ”Way of  Working” för att skapa förutsättningar för att bli VD. Det jag däremot hela tiden haft är en djup ambition och strävan att ständigt utvecklas och tänja på mina gränser, både utifrån vad jag klarar av och vad jag vill göra. 

Hur förbereder man sig då för att få ett VD-uppdrag? Kan alla bli VD? Vad ska man tänka på och göra för att kunna nå dit? Hur ska man karriärplanera?
En av de första frågorna jag ber dig ställa dig själv är: Varför vill du bli VD och vad är det med ett VD-uppdrag som lockar och driver dig?
Det finns många saker som kittlar med rollen, men kan du inte formulera ditt ”varför” så blir det svårare att planera för hur du ska ta dig dit och sedan i ditt första VD-uppdrag bli långsiktigt framgångsrik. För att bli och betraktas som ett ”VD-ämne” krävs både specifika kunskaper, färdigheter och inställning.

Kan vem som helst Bli VD?

Teoretiskt sett har alla med rätt utbildning, erfarenhet och rätt nätverk möjligheten, men rätt kombination av både kunskaper, färdigheter, personliga egenskaper och inställning för att lyckas finns inte hos alla. En framgångsrik VD måste vara både visionär och pragmatisk, kunna arbeta hårt, hantera press och samtidigt bibehålla goda relationer med andra.

Det är min uppfattning att det krävs en kombination av rätt kompetens, mjuka färdigheter, erfarenhet och personlig lämplighet. Genom att söka möjligheter att utveckla och växa inom dessa områden kan du öka dina chanser att bli betraktad som ett ”VD-ämne”.

Hur ser då karriärvägen ut för att få en VD- roll – hur når man dit?

Vägarna varierar förstås, beroende på företagens bransch, storlek och kultur, men det finns vissa generella mönster och karriärstegar som många framgångsrika VD har följt. En sak du bör tänka på är att inte fastna på en plats alltför länge, men inte heller byta alltför ofta. Försök att ha tre till fem års horisonter för varje uppdrag. Byt gärna företag några gånger. Det visar att du äger både den uthållighet som kan krävas samt förmåga att verka i olika kulturer och skiftande miljöer. 

Här följer några av de vanligaste karriärvägarna:

Intern karriärväg (den jag själv tog) Många arbetar sig upp i sitt företag genom att börja på en lägre nivå och avancera gradvis i varierande roller inom olika delar av företaget, med ett successivt större ansvar. Detta ger en djup förståelse för företagets affär, kunder, marknad, kultur, processer och medarbetarskap. Andra börjar som specialister – exempelvis ingenjörer, ekonomer eller marknadsförare och klättrar sedan till ledande positioner inom sitt skrå. Deras expertis inom ett område blir en fördel när de sedan axlar VD-rollen. 

Extern karriärväg: En vanlig väg är att ha innehaft höga ledarpositioner i andra företag inom samma bransch, vilket för med sig branschkännedom och nätverk. Vissa börjar som konsulter, vilket ger en bred överblick över flera olika företag och branscher. Efter att ha arbetat med flera företag som konsult i ett antal år, kan möjligheten att få övergå till en VD-roll öppna sig.

En tredje väg är genom att starta eller driva ett eget företag
Egen entreprenörserfarenhet är förstås också värdefull och en väg till att kunna leda större företag senare i karriären.

Vad krävs för bakgrund avseende utbildning/studier?
Många VD har högre universitets- och/eller högskoleutbildning, ofta inom företagsekonomi eller ledarskap – såsom en MBA, civilekonom- eller civilingenjörsutbildning. Jag själv och många andra har haft mentorer till hjälp på vägen och en mycket viktig del är att jobba med nätverkande och mentorskap, löpande och aktivt. För egen del har jag har underskattat vikten och betydelsen av att göra detta riktigt tidigt i karriären – något jag märker när jag nu söker nya uppdrag. Det finns studier som visar att endast ca 30% av alla rekryteringar sker genom rekryteringsbolag. Huvuddelen går genom nätverk och kontakter. Underskatta alltså inte vikten av nätverkande. 

Sammanfattningsvis
Den vanligaste karriärvägen till att bli VD innefattar en kombination av utbildning, bredd eller specialisering inom kompetens, god chefs- och ledarskapserfarenhet samt en stor förståelse för företagets eller branschens dynamik. Ett starkt nätverk och förmåga att kunna anpassa sig till olika miljöer är också påverkande. Genom allt detta kan en god och stark grund skapas för att kunna avancera till den högsta ledarpositionen inom en verksamhet. Min personliga erfarenhet är att det är enklare att göra karriär internt inom ett företag än genom att byta företag. Din befintliga arbetsgivare har sett vad du gjort och tror på dig genom att ge mer ansvar och befordra dig. Nyttja ändå tillfällen att byta företag – inom samma eller varierande branscher för att bredda din kompetens och din erfarenhet!

Lycka till under vägen mot ditt mål att bli VD och glöm inte bort att ha roligt under tiden!

Mathias Krümmel 

Om Mathias Krümmel

Mathias är en tidigare officer som under sin karriär sadlat om till näringslivet. Mathias har varit anställd på Postnord sedan 2000 och har haft flera ledande befattningar på PostNord genom åren. Sedan januari 2021 har han varit vd för Postnord Sverige. Mathias Krümmel lämnade i december 2023 PostNord, ledningen och vd-posten för Postnord Sverige. Mathias har briljerat genom att ha under de senaste 24 åren lett och genomfört en av Nordens största företags transformationer, för att realisera dess fulla potential. Mathias Krümmel är känd för att vara en ledare som tror på medarbetarnas inneboende kraft och vilja att vara med och göra skillnad. Han är vinnare av titeln ”Årets VD Employer Brand 2022”.